Saturday, May 19, 2012

Хагас сайны үдийн хоол

Надад ажлын өдөр гэр орны ажилд оролцох зав гардаггүй, харин хагас бүтэн сайнд бол тэгэсгээд гал зууханд л өнжиж таарах юм. Гомдол биш юмаа, өөрөө бас дуртайдаа тэр юм биз. Миний хувьд хүүхдүүддээ янз бүрийн хоол амтлуулж, ногоо жимсэнд дуртай болгох гэж язн бүрийн арга, бас жор туршиж байгаа. Яахав бас тэр хэмжээгээрээ хүүхдүүд маань янз бүрийн хоол хүнсэнд дасаж, бас эрүүл хүнсний талаар ойлголттой болж байгаа гэж урамшдаг. 
Шарсан төмсөнд дургүй хүүхэд гэж бараг байдаггүй бизээ. Тэгвэл шарсан төмсийг өөр бусад ногоогоор баяжуулаад амттай хачир бэлдэх жор энэ солонгос бүсгүйн блогоос олоод их олзуурхсан юм. Яг жороор нь хийх боломж байхгүй тул жаахан өөрчилсөн жор, эхийг нь хүсвэл дээрх блогоос харна биз дээ.

Шаржигнуулж шарсан булцуу болоод үндэс ногоо (нээрээ хоолны нэр монголчилж буулгах хэцүү эд юмаа)..
Жор:
1 ширхэг том төмс
2 ширхэг дунд зэргийн хэмжээний амтат төмс
2 ширхэг сонгино
1 ширхэг лууван
1 ширхэг parsnip (монголоор юу гэдгийг нь хайгаад олсонгүй. мэдэх хүн байвал хэлж тус болоорой.)
80 гр орчим self-raising гурил (ийм гурил авах болжгүй бол гуриландаа цайны халбагаар 1/4 хоолны сод хийнэ)
хоолны халбагаар 2 цардуул
50 мл орчим цэв хүйтэн ус (би усаа хэрэгэлэхээс хэдэн минутын өмнө хөлдөөгчиндөө хөргөдөг)
ургамлын тос
бага зэрэг давс



Ногоогоо бүгдийг нь арилгаж угаана.



Амтат төмс, төмсөө маш нарийн савхан хэлбэртэй хэрчинэ (3 мм орчим зузаан).


Хоёр янзын төмсөө хүйтэн усаар сайтар зайлаад усыг сайн шавхана.


Бусад ногоогоо мөн нарийн савхан хэлбэртэй хэрчиж төмстэйгээ нийлүүлж томоохон түмпэнд хийнэ (сав багадвал хутгах хэцүү болчихно).


Гурил, цардуул, усаа нэмж маш сайн хутгаж өгнө (сайн хутгахгүй бол шарахад хэцүү, содтой гурил нэг хэсэгтээ бөөгнөрөөд хөөсрөөд болдоггүй юм байна лээ.).


 Хутгасан ногоогоо бага багаар тосонд шарна.



Шарж болсон ногоон дээрээ бага зэрэг давс нэмж амтална. Хүүхдүүд их дуртай байдаг юм.
Өнөөдөр би шарсан ногоогоо үхрийн мах, навчин салаттай идсэн (муу хүн идсэнээ болчихов уу?)



 


Салат:



Салатныхаа саванд 2 том халбага оливийн тос, 2 том халбага balsamic vinegar , shallot, чимх давс, перец хийж хутгана.







Салатны навч, жижиглэж зүссэн авокадо (болж зөөлөрсөн), үйрүүлсэн фэта бяслаг нэмээд хутгаад бэлэн. Бэлэн салат амтлагч нэгд давс ихтэй цаашлаад янз бүрийн химийн бодис агуулсан байдаг тул ингээд өөрөө амталчихдаг болсон. Хүсвэл улаан лооль, өргөст хэмх, базилийн навч нэмж болно. 




4 comments:

A.Амарсайхан said...

Амттай байлаа

Anonymous said...

Salat, lettice, spinach, baitsaat torliin nogoo sain huuhded bagaas n ogvol iluu buh torliin vitamin mineraliig ogoh yum baina. Manaid ovoo lettice ih urguuldag bolj.

ZAYA said...

ямар гоё харагдаж байнаа.
Би сүүлийн үед бэлэн салат амтлагчид найдаад байгаам, тийм сайн эд байх нь ээ...

ZAYA said...

ямар гоё харагдаж байнаа.
Би сүүлийн үед бэлэн салат амтлагчид найдаад байгаам, тийм сайн эд биш байх нь ээ...